Päiviä matkan varrelta

26.9.2012 Munasolupunktio, jonka tuloksena siirrettiin yksi ja pakastettiin kuusi alkiota.

28.3.2013 Vihdoin pitkään odotettu pakastetun alkion siirto. Siirtoon päätyi kaksi alkiota, 8- ja 10-soluiset pikkuiset.

11.4.2013 Virallinen raskaustestipäivä. Aamuyöllä jännittyneenä tehty, odotetusti positiivinen testitulos, sillä pari päivää aiemmin testailin jo salaa elämäni ensimmäisen positiivisen raskaustestin.

3.5.2013 Varhaisultra lapsettomuuspoliklinikalla raskausviikolla 7+4. Yksi pieni alkio väpätti hennosti ja antoi lupauksen uudesta tulevasta.

8.5.2013 Ensimmäinen neuvola raskausviikolla 8+2. Edelleen epätodellinen tunnelma. Äiti-sana oman nimeni yhteydessä sai nieleskelemään liikutuksen kyyneleitä. Paino 61 kg, arvelin neuvolakorttiin lähtöpainokseni 59 kg.

4.6.2013 Ultra äitiyspoliklinikalla raskausviikolla 12+1. Pieni pomppi ja hytkyi ja oli hyvän pituinen. Kaikki olennaiset elimet löytyi ja istukka näytti olevan kohdun takaosassa. Minä nauroin onnesta ääneen.

1.7.2013 Toinen neuvola raskausviikolla 16+0. Sikiön sydänäänet kuuluivat hyvin, lyöntitahdiksi kirjattiin 152 kertaa minuutissa. Painoa on tähän mennessä kertynyt 150 g raskausviikkoa kohti, nyt siis 62,2 kg. Terveydenhoitaja suositteli käyttämään tukivyötä vanhojen selkävaivojen ärtymistä helpottamaan. Taas oli niin hyvä mieli, että nauratti.

18.7.2013 Ilta synnytysvastaanotolla ja yö naistentautien osastolla pahoinvoinnin vuoksi. Diagnoosiksi hyperemesis gravidarum - runsas raskaudenaikainen oksentelu. Avuksi iv-nesteytys ja pahoinvointilääke sekä kotihoito-ohjeeksi ahkera juominen. Sikiö vilkas ja hyvävointinen, koko vastasi hyvin viikkoja (18+3), painoarvio 270 g. Istukka kohdun takaseinämässä, napavirtaukset hyvät.

24.7.2013 Ensimmäiset selvät potkut tuntuivat raskausviikolla 19+2.

29.7.2013 Raskaus on edennyt puoliväliin.

30.7.2013 Rakenneultra äitiyspoliklinikalla raskausviikolla 20+1. Pienellä kaikki hyvin. Mitat vastasivat sopusuhtaisesti viikkoja, kaikki tutkitut rakenteet ovat kunnossa. Painoarvio näiden mittausten mukaan 332 g. Sukupuolta lopuksi vilkaistessa epäilyille ei oikeastaan sijaa jäänyt. Saatiin vahva veikkaus tytöstä. Hymyilin hönttinä koko ultraamiseen kuluneen tunnin ajan, lopulta poskelleni valui liikutuksen, helpotuksen ja onnen aikaansaama kyynel.

11.8.2013 Raskaus on kestänyt 154 päivää ja voin todistuksen saatuani hakea äitiysavustusta.

13.8.2013 Kolmas neuvola raskausviikolla 22+1. Kaikki on edennyt ihan hyvin. Hemoglobiini edelleen hieman laskusuunnassa, 119. Vielä en näillä lukemilla rautalisää aio ottaa, mutta kova väsymys pakottaa harkitsemaan sitä oikeasti. Paino noussut sopuisasti, nyt 64 kg. Kohdun pohja tasan navan korkeudella. Pieni liikkuu paljon ja liikkeet näkyy ja tuntuu selvästi myös ulospäin.

5.9.2013 Sokerirasituskoe raskausviikolla 25+3 (koska olen yli 25-vuotias ensisynnyttäjä). meni hyvin, join litkun, enkä oksentanut. Arvoissa ei ollut motkottamista, 0-arvo 5, 1 tunnin arvo 7, 2 tunnin arvo 5,5.

5.9.2013 Äitiyspakkaus saapui ja aiheutti ihmetystä ja tunnemyllerrystä.

11.9.2013 Ensimmäinen (ja luultavasti ainut) lääkärineuvola raskausviikolla 26+2. Kaikki edelleen ihan mallillaan. Vauva oli kutakuinkin viikkojansa vastaava, painoarvio 920 g. Lapsivettä normaali määrä, istukka oli liikkunut kohdun takaseinämän vasemmalle sivulle. Vauva mötkötteli majassaan pää alaspäin. Kohdun kokoa lääkäri kuvaili pienehköksi, mutta hyvänmuotoiseksi. Paino oli noussut entistä nopsempaan, nyt 66,6 kg. Kohdunsuun tilanne hyvä. Vauva näytti edelleen tytöltä.

2.10.2013 Tunsin ensimmäistä kertaa vauvan hikkailevan.

7.10.2013 Viides neuvola raskausviikolla 30+0. Olen tuntenut itseni painavammaksi ja oloni ylipäätään tukalammaksi viime aikoina. Painavuuden tunne selittyi sillä, että nyt painan jo 70,5 kg. Terveydenhoitaja ei ollut huolissaan painonnoususta, sanoi, että ilmeisesti minulla alkuraskauden nousu oli maltillista ja nyt sitten ei-niin-maltillista ja koska alkutilanne oli hyvin hoikka, ei hätää tässäkään nousussa vielä ole. Muistutteli kuitenkin, että ruokavalion terveellisyyttä kannattaa ajatuksen kanssa miettiä. Yritän parhaani. Kerroin väsymyksestäni, jonka suurelta osin arvelen johtuvan katkonaisista yöunistani ja ylipäätään huonosta nukkumisesta. Epäilin kuitenkin hemoglobiinin laskeneen, viimeksi sen mittaaminen jotenkin pääsi unohtumaan. Arvo oli nyt 113, terveydenhoitaja suositteli, että mikäli se minusta tarpeelliselta tuntuu, kannattaa rautalisää tässä vaiheessa kokeilla. Vauva potki ja kohtu supisteli sydänääniä ja sf-mittaa tutkittaessa. Kaikki edelleen hyvin.

2.11.2013 Minut yllätettiin pahanpäiväisesti ihanilla vauvakutsuilla. Hyvää ruokaa ja tärkeitä ihmisiä.

4.11.2013 Kuudes neuvola raskausviikolla 34+0. Peruttu ja siirretty myöhemmäs.

6.11.2013 Kuudes neuvola raskausviikolla 34+2. Terveydenhoitaja oli minulle ennestään tuntematon, arviolta ikäiseni nainen. Tuntui mukavalta jutella ensimmäistä kertaa neuvolassa nuoren työntekijän kanssa, jonkunlaista vaihtelua aiempaan. Keskustelimme aika paljon lähestyvästä synnytyksestä sekä toiveistani ja ajatuksistani tulevaa kohtaan. Sain sekä käytännön vinkkejä että kaipaamaani henkistä vahvistusta. Keskustelun ja siitä heränneiden ajatusten myötä tunsin oikeasti oloni jotenkin vahvemmaksi ja luottavaisemmaksi. Painonnousu oli viime kerran nytkähdyksen jälkeen talttunut onneksi. Uutena vaivana on kuitenkin tullut turvotusta ja nivelsärkyä. Käsien turvotuksen olin huomannutkin itse, mutta jalkojen turvotusta en ollut edes tajunnut. Koska verenpaineenikin, joka on aiemmin ollut matala, oli kohonnut selvästi, varasimme uuden neuvola-ajan parin päivän päähän. Hemoglobiini oli laskenut vielä hieman, nyt arvo oli 111. Aloitan vihdoin rautalisän. Vauva potkii edelleen vilkkaasti ja sydänäänet ovat hyvät. Vauva arveltiin kooltaan hyvin keskikokoiseksi. Ei iso eikä pieni.

11.11.2013 Seitsemäs, ylimääräinen neuvolatarkastus raskausviikolla 35+0. Peruttu ja siirretty myöhemmäs.

12.11.2013 Seitsemäs neuvolatarkastus raskausviikolla 35+1. Verenpaineet olivat edelleen hieman koholla, turvotus lisääntynyt, mutta pissa kuitenkin puhdas, sain kotiin paketillisen stiksausvälineitä proteiininseurantaa varten. Olo alkaa olla parin viikon takaiseenkin verrattuna aika tukala, turvotuksen takia. Kädet tuntuvat kovin voimattomilta ja niveliä särkee. Jalat eivät jaksa kovin kauaa kerrallaan kantaa painoani. Aloitin rautakuurin ja testaan tukisukkia. Äitiysjoogassa tunsin itseni viime viikkoon verrattuna kovin kömpelöksi. Vauva jumppaa vielä kovasti ja liikkeet näkyvät selvästi. Seurustelen vauvan kanssa paljon ja olen onnellinen.

21.11.2013 Kahdeksas neuvola raskausviikolla 36+3. Mittailuja ja keskustelua tulevasta. Ei mullistuksia.

2.12.2013 Yhdeksäs neuvola raskausviikolla 38+0. Keskusteltiin lisää synnytyksen jälkeisestä ajasta, siitä, että elämämme tulee toden teolla muuttumaan vauvan myötä.

16.12.2013 Kymmenes neuvola raskausviikolla 40+0. Turvotus ja koholla oleva verenpaine ainoina huolenaiheina. Tulevaisuudessa yhtenä mahdollisuutena oleva yliaikaisuuskontrollipäivä tuli myös puheeksi, kuten myös se, että joulun aikataulut aiheuttavat tiettyjä rajoituksia neuvolakäytäntöihin. Vauva mönkii ja voi hyvin. Edelliseen kertaan verrattuna koko mahan muoto on selvästi vajonnut pyöryläisenä alemmas. Vauva on viihtynyt raskausajan pää alaspäin, eikä ole viime hetkilläkään kierähtänyt paikoiltaan. Enää viime aikoina en ole huomannut vauvan kääntäneen kylkeä, selkäpuoli tuntuu nyt jatkuvasti vasemmalla ja pienet jalat muksivat oikeaa kylkeäni.

16.12.2013 Laskettu aika.

17.12.2013 Yhdestoista neuvola raskausviikolla 40+1. Tarkoituksena kontrolloida verenpaineita ja mahdollisesti konsultoida synnytyssairaalaa, jos he haluavat ottaa meidät tarkempaan seurantaan. Paineet edelleen kohollaan, mutta eivät kuitenkaan hälytysrajojen yli. Paino heiluu edes-takaisin, turvotus on hurjaa. Sain kehotuksen levätä ja tarkkailla tuntemuksiani. Juteltiin terveydenhoitajan kanssa jälleen synnytyksestä, koin tämän keskustelun tärkeänä ja antoisana.

23.12.2013 Kahdestoista neuvola raskausviikolla 41+0.

26.12.2013 Synnytysvastaanotolla näyttäytymässä toksemiaepälyn vuoksi.

28.12.2013 Yliaikaisuuskontrollikäynti sairaalaan raskausviikolla 41+5.

29.12.2013 Tyttäremme syntyi.

1.1.2014 Pääsimme kotiin.

5 kommenttia:

A kirjoitti...

Minäkin nieleskelen onnellisena puolestasi! Jouluihme <3

Nappi kirjoitti...

16.12 tuntui jotenkin " tutulta" päivämäärältä. Mietin, että eikös jollain tutulla ollut laskettu aika viime vuonna 16.12? Vai mitä silloin tapahtui? Sitten välähti: mehän oltiin Tampereella 16.12 viime vuonna :D

Ainu kirjoitti...

Kiitos A, sellainen tämä todella on. <3

Nappi, niinpä tosiaan oltiinkin. :D Enpä olisi silloin arvannut, että tässä tulee näin käymään. Hassua, hih.

Anonyymi kirjoitti...

Voih. Olen vime viikkoina lukenut paljon lapsettomuusblogeja. En tiedä miksi, ehkä kun toive omasta lapsesta on niin suuri (vaikka yritystä siis ei vielä takana) niin jotenkin sitä yrittää jo valmiiksi varatua kaikkeen mahdolliseen. En tiedä.

Mutta pointti, miksi aloin tätä kirjoittaa, oli se, että juuri tuolta vanhan blogisi puolelta luin joulukirjoituksen. Ja sitten huomaan täältä, että olet joulukuussa saamassa vauvan.

Kummasti sitä voi onnea tuntea täysin vieraan ihmisen puolesta. :) Sinä et varmaan kovinkaan paljoa osaa muita joululahjoja pyytää.

Ainu kirjoitti...

Hei ja kiitos kommentistasi. :) Sait mut palaamaan pitkästä aikaa tuonne vanhan blogini teksteihin. Huh, kyllä se tunnelma oli silloin erilainen. Juuri tuota olen ajatellut, että tänä jouluna olen saamassa sellaisen joululahjan, että en ikinä olisi voinut kuvitellakaan. Olen tästä niin kiitollinen, että sitä on pakko vähän väliä toistella.

Toivottavasti sun ei tarvitse aivan näin pitkää tietä kulkea lapsi-toiveet mukanasi. Tuntuu hyvältä kuulla tuollaista, että vieras ihminen on onnellinen tästä mun onnesta. Kiitos siitä. Onnellisuutta toivon myös sun elämääsi!